Haber

Önümüzdeki beş yıl içinde işlerin dörtte birinin değişmesi bekleniyor

Türkiye Çalışmaları TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Edebilirlik Forumu tarafından yürütülen Dünya Ekonomik Forumu “İşlerin Geleceği 2023 Raporu” yayınlandı.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan ve TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu tarafından yürütülen “2023 İşlerin Geleceği Raporu” sonuçlarına göre 2027 yılına kadar işlerin yaklaşık %23’ü değişti, bunun 69 milyonu yeni, 83 milyonu ise yeni istihdam oldu. artık mevcut işler değil. Beklemek. En hızlı büyüyen mesleklerin yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanlığı, sürdürülebilirlik uzmanlığı, iş zekası analisti ve bilgi güvenliği uzmanlığı olacağı varsayılırken; En yüksek mutlak büyümenin eğitim, tarım ve dijital ticarette olacağı tahmin ediliyor.

 

Dünya Ekonomik Forumu tarafından geleceğin meslek ve becerilerinin haritasını çıkardığı “İşlerin Geleceği 2023 Raporu” yayınlandı ve bu yıl Türkiye ilk kez TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu araştırması kapsamında yer aldı. . Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2016 yılında ilki yayınlanan ve bu yıl dördüncüsü hazırlanan raporda; Makro trendlerin ve teknoloji adaptasyonunun iş piyasasını nasıl etkileyeceğini ve iş ve becerilere olan talebin 2023-2027 ortasında nasıl şekilleneceğini analiz ediyor.

45 ülkede 27 sektörü kapsayan 803 şirketin üst düzey yöneticilerinin yanıtlarıyla oluşturulan “2023 İstihdam Geleceği Raporu”; Kovid-19 salgınının etkilerinin devam ettiği, ikiz (dijital ve yeşil) dönüşümün, küresel tedarik zincirinin yerelleşmesinin, ve iklim krizinin etkilerinin azaltılması gibi birçok ekonomik, teknolojik ve çevresel değişiklik. .

Raporun ortaya koyduğu dikkat çekici sonuçlar arasında şunlar yer alıyor:

  • 2027 yılına kadar, 69 milyon yeni iş ve 83 milyon artık mevcut olmayan işlerle birlikte işlerin yaklaşık %23’ünün değişmesi bekleniyor.
  • Tedarik zincirlerinin yeşil dönüşümü ve yerelleştirilmesinin net iş büyümesine yol açacağı varsayılmaktadır. Teknolojinin benimsenmesi ve dijitale erişimin artmasının net iş büyümesi yaratacağı tahmin ediliyor, ancak bu, ortadan kalkacak işler ile dengelenecek.
  • Yavaş ekonomik büyüme, arz kıtlığı ve enflasyon işletmeler için en büyük riskleri oluşturuyor.
  • En hızlı büyüyen mesleklerin yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanlığı, sürdürülebilirlik uzmanlığı, iş zekası analisti ve bilgi güvenliği uzmanlığı olması beklenirken; En yüksek mutlak büyümenin eğitim, tarım ve dijital ticarette olacağı varsayılmaktadır.

Yeşil dönüşüm, eğitim ve tarımsal işlerin yükselişi

Raporda; İşletmelerin yeşil dönüşümü, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim standartlarının uygulanması ve tedarik zincirinin yerelleşmesine olanak sağlayan yatırımlarla yeni istihdam yaratılması makro trendler olarak öne çıkıyor. Hemen hemen tüm teknolojik gelişmelerin bire bir iş hayatında net olumlu etki yaratacağı öngörülürken; Büyük veri analizi, iklim değişikliği ve çevre yönetimi teknolojileri ile siber güvenlikte yaşanacak büyümenin en değerli itici güçler olacağı belirtiliyor.

Firmaların çoğu; Tarım teknolojileri, dijital platformlar, e-ticaret ve yapay zekanın örgütlerinde önemli iş kayıplarına neden olacağını ancak aynı etkilerin iş fırsatları yaratacağını ve net etkisinin olumlu olacağını düşünüyor. Raporda, iş hayatının ortasında bu değişime kapılan bireylerin iş yerinde eğitim veya öğretim yoluyla yeni beceriler kazanmalarının, dijital ve yeşil dönüşüm becerilerini geliştirmelerinin değerli olduğu vurgulanıyor. Türkiye’deki yöneticiler, teknolojik değişimin Türkiye’de yaratacağı istihdamın dünya ortalamasının çok üzerinde olacağını öngörüyor.

Yeni istihdam yaratılmasında teknoloji, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik en değerli unsurlar olarak öne çıkarken; Yapay zeka ve makine öğrenimi, sürdürülebilirlik ve siber güvenlik uzmanlığının en çok büyüyecek iş rolleri olduğu belirtiliyor. Yenilenebilir enerji mühendisliği, güneş enerjisi kurulum uzmanlığı ve sistem mühendisliğinin, ekonominin yenilenebilir enerjiye geçiş hızına bağlı olarak gelişebileceği belirtilmektedir.

Türkiye’de teknoloji tabanlı işletmelerin büyümesi dünya trendleriyle örtüşürken; Bilgi giriş memurları, muhasebeciler, yönetici asistanları, şirketlerin finans departmanı çalışanları gibi meslek kümelerinin azalmasının/kaybolmasının dünya ortalamasının çok üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Yeniden icat devrimi için artan aciliyet

İşverenler, karmaşık problem çözme ile yaratıcı ve analitik düşünmenin önümüzdeki beş yıl içinde çalışan becerileri için daha önemli hale geleceğine inanıyor. Rapor sonuçlarına göre bu üç beceriyi teknoloji okuryazarlığı izlemektedir. Değeri artacak temel sosyal becerilerin başında empati, aktif dinleme, liderlik ve dayanıklılık gelmektedir.

Yöneticiler, yapay zeka ve makine öğrenimini değerli beceriler listesinin en alt sıralarında tutarken; Analitik düşünmenin arkasına, çalışanların yaratıcılık setlerinin uygun olması durumunda yatırım yapacakları yaratıcılık listesinde hızlıca yerleştirir. Türkiye’de yöneticiler için yaratıcılığın önemi dünya ortalamasıyla örtüşürken; Bu becerilerin güzelleştirilmesine veya yenilenmesine öncelik verilmesi, dünya ortalamasının oldukça üzerinde birçok yönetici tarafından belirtilmiştir.

Yöneticilerin çoğu (% 87), şirketlerin eğitim, yeni beceriler edinme ve becerileri geliştirme için kendi fonlarını kullanmaları gerektiğini düşünüyor. Devlet bazında ya da kamu-özel sektör işbirliğini tercih edenlerin oranı %45’i geçmezken, Türkiye’deki yöneticilerin dünya ortalamasıyla aynı tarafta görüş bildirdiği görülüyor.

Raporda ayrıca yeni yetenekleri şirketlerine çekmek için uygulanacak stratejiler de sıralanıyor. Türkiye’de ankete katılan yöneticiler dünya ortalamasına eşdeğer stratejiler belirlerken, iki strateji dünya ortalamasından önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Bunlardan ilki olan yüksek maaş konusu, Türkiye’deki yöneticiler tarafından dünya ortalamasının 17 baz puan üzerinde değerleniyor. İkinci çarpıcı farklılık ise firmaların terfi süreçlerini iyileştirme stratejisinde görülmektedir. Türkiye’deki şirket yöneticilerinin bu stratejiye dünya ortalamasından 7 baz puan daha fazla önem verdiği görülüyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

finikeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu